Tak 21-verzekering: Een interessant alternatief voor de aflopende staatsbon

De staatsbon van september 2023 was een populaire keuze voor spaarders die op zoek waren naar een veilige belegging met een aantrekkelijk rendement. Maar nu deze staatsbon op einddatum komt, vragen veel mensen zich af: "Wat zijn de alternatieven?" Een Tak 21-verzekering kan in dit geval een goed alternatief zijn voor wie een veilige en stabiele manier zoekt om zijn spaargeld te laten groeien.


Wat is een Tak 21-verzekering?

Een Tak 21-verzekering is een levensverzekering waarbij je geniet van een gegarandeerd rendement, aangevuld met een mogelijke winstdeelname. Het grote voordeel is dat je kapitaal beschermd is, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over verliezen. Bovendien is je spaargeld verzekerd door het Garantiefonds tot € 100.000 per verzekeringsnemer en per verzekeringsmaatschappij.


Waarom is een Tak 21 een goed alternatief?

Na de populariteit van de staatsbon is het duidelijk dat veel Belgen op zoek zijn naar veilige beleggingsopties. Hier zijn enkele redenen waarom een Tak 21-verzekering een goed alternatief kan zijn:

  • Kapitaalbescherming: net als bij de staatsbon is je ingelegd kapitaal beschermd. Dit betekent dat je zeker bent van het bedrag dat je stort, zonder risico om je geld te verliezen.
  • Gegarandeerd rendement: terwijl de rentevoeten op spaarrekeningen op elk moment kunnen veranderen en vaak aan voorwaarden zijn onderworpen, biedt een Tak 21-verzekering een gegarandeerd rendement gedurende een vaste looptijd, met de mogelijkheid van extra winstdeelname.
  • Voordelig belastingregime na 8 jaar: een van de grote voordelen van een Tak 21-verzekering is dat je na een looptijd van 8 jaar geen roerende voorheffing hoeft te betalen bij de opname van je kapitaal. Dit maakt het een interessante optie voor wie zijn spaargeld voor langere tijd wil vastzetten.

Zijn er nadelen?

Zoals bij elke investering zijn er ook enkele aandachtspunten bij een Tak 21-verzekering. Als je bijvoorbeeld je kapitaal opneemt binnen de eerste 8 jaar, moet je rekening houden met de roerende voorheffing van 30% op een fictieve rente van 4,75%, ongeacht het werkelijke rendement. Daarnaast is een Tak 21-verzekering geen instrument voor wie op korte termijn toegang tot zijn geld wil, aangezien het vooral geschikt is voor langere termijn en er ook mogelijk in- en uitstapkosten kunnen aangerekend worden.  Sparen via een Tak 21 is ook onderworpen aan de verzekeringstaks van 2%.


Een weloverwogen keuze

Als je op zoek bent naar een veilig alternatief voor de staatsbon die in september afliep, biedt een Tak 21-verzekering een solide oplossing. Met kapitaalbescherming, gegarandeerd rendement, en een voordelig belastingregime na 8 jaar, kan deze verzekering een goede keuze zijn voor wie zijn spaargeld op lange termijn wil laten groeien zonder al te veel risico's te nemen.

Heb je vragen of wil je meer weten over Tak 21-verzekeringen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder om de beste financiële beslissingen te nemen voor jouw toekomst!