Staatsbon vs. beleggingsfondsen – Een vergelijking van rendement en risico

In september 2023 bracht de Belgische overheid een staatsbon uit met een bruto rendement van 3,30%. Dit type belegging wordt vaak gezien als een veilige keuze voor wie op zoek is naar stabiliteit en een vast rendement. Toch is het belangrijk om, naast de veiligheid, ook naar het mogelijke verschil in rendement te kijken wanneer je bijvoorbeeld een staatsbon vergelijkt met andere beleggingsmogelijkheden, zoals beleggingsfondsen via een tak 23 verzekering.


Wat is een staatsbon?

Een staatsbon is een obligatie uitgegeven door de Belgische overheid. Wanneer je een staatsbon koopt, leen je in feite geld aan de overheid in ruil voor een vaste rente die jaarlijks wordt uitbetaald. Staatsbons zijn populair omdat ze als zeer veilig worden beschouwd: de kans dat de Belgische overheid haar schulden niet kan terugbetalen, is bijzonder klein. Daarom wordt een staatsbon vaak gekozen door mensen die hun kapitaal willen beschermen tegen grote risico's.


In september 2023 werd een staatsbon uitgegeven met een bruto rendement van 3,30%. Dit betekent dat je op een investering van bijvoorbeeld €10.000 na één jaar €330 aan rente zou ontvangen, bruto, voordat belastingen worden afgehouden.


Beleggingsfondsen: meer risico, maar potentieel hoger rendement

Tegenover deze relatief veilige keuze staan beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen investeren in een mix van activa zoals aandelen, obligaties en andere financiële producten, afhankelijk van het doel van het fonds. Het risico van een beleggingsfonds is over het algemeen hoger dan dat van een staatsbon, omdat de waarde van de activa in het fonds kan fluctueren op basis van marktomstandigheden.


Toch kunnen beleggingsfondsen, door de spreiding van investeringen en het potentieel voor groei op de lange termijn, hogere rendementen opleveren. In dezelfde periode waarin de staatsbon een rendement van 3,30% bood, varieerde het bruto rendement van de T23-fondsen van DVV* van 5,63% tot 9,67%. Dit betekent dat een belegger, afhankelijk van het fonds, op een investering van €10.000 tussen €563 en €967 bruto zou kunnen verdienen in plaats van de €330 bij de staatsbon.


Rendement is niet alles: risico, belastingen en kosten

Hoewel beleggingsfondsen doorgaans een hoger rendement kunnen bieden, komen ze ook met extra risico's. De waarde van een fonds kan immers schommelen, en het is mogelijk dat je belegging op korte termijn in waarde daalt.


Daarnaast zijn rendementen in het verleden geen garantie voor toekomstige prestaties. Het is belangrijk om dit te overwegen, vooral als je een kortere beleggingshorizon hebt of minder risico wil nemen.


Bovendien zijn er kosten verbonden aan beide soorten beleggingen. Bij staatsbons wordt een roerende voorheffing van 30% geheven op de rente die je ontvangt (15% voor de staatsbon van september 2023). Dit betekent dat je na belastingen minder overhoudt van het bruto rendement. Bij beleggingsfondsen via tak 23 zoals DVV life invest dynamic komen daar nog instap-, beheerskosten en eventueel uitstapkosten bij, die van fonds tot fonds kunnen verschillen. Deze kosten hebben een invloed op het uiteindelijke rendement dat je behaalt.


Hoe maak je een keuze?

De keuze tussen een staatsbon en een beleggingsfonds hangt af van verschillende factoren, zoals je risicobereidheid, beleggingsdoelen en de termijn waarvoor je wil beleggen. Staatsbons bieden zekerheid en een vast rendement, maar komen met een lagere potentiële opbrengst. Beleggingsfondsen daarentegen bieden de mogelijkheid tot hogere rendementen, maar dragen ook meer risico.


Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor jou het belangrijkste is: stabiliteit of de mogelijkheid op hogere winst met een hoger risico. Bij twijfel is het raadzaam om advies in te winnen bij iemand die je kan helpen om een beslissing te nemen die bij je financiële situatie past.

 

* bron: Morningstar (https://www.morningstar.com).


Deze informatie is bedoeld voor educatieve doeleinden en vormt geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee en rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.