De kracht van samengestelde intrest

We hebben het allemaal wel eens gehoord: "De tijd is je grootste vriend als het op sparen aankomt." Maar wat betekent dat nu precies? Laten we dit eens bekijken met een eenvoudig voorbeeld dat je hopelijk zal inspireren om vandaag nog te beginnen met sparen.


Het verhaal van Sofie en Thomas

Stel je twee vrienden voor: Sofie en Thomas. Beiden zijn ze slim en weten dat sparen belangrijk is, maar ze pakken het net even anders aan.


Sofie begint op haar 25e met sparen. Ze stort elk jaar 1000 euro  en doet dit tien jaar lang, tot haar 35e. Daarna stopt ze met storten, maar laat haar geld rustig  staan tot ze 65 wordt. Gedurende die tijd groeit haar spaargeld door de kracht van samengestelde intrest, laten we zeggen met 6% per jaar.


Thomas, aan de andere kant, besluit om pas op zijn 35e te beginnen met sparen. Hij stort elk jaar 1000 euro, net als Sofie, maar in plaats van na 10 jaar te stoppen, gaat hij door tot zijn 65e. Hij stort dus 30 jaar lang 1000 euro per jaar, ook met een rendement van 6% per jaar.


Wat gebeurt er op hun 65e?

Op hun 65e besluiten zowel Sofie als Thomas om hun spaargeld op te nemen.

Laten we eens kijken hoeveel ze dan hebben:

  • Sofie: Omdat Sofie vroeg begon, heeft ze haar geld 40 jaar lang de kans gegeven om te groeien. Hoewel ze maar 10.000 euro heeft gespaard, heeft de samengestelde intrest ervoor gezorgd dat haar spaargeld is gegroeid tot ruim 80.000 euro!

  • Thomas: Thomas heeft veel langer gespaard en heeft in totaal 30.000 euro opzij gezet. Maar omdat hij later begon, heeft zijn geld minder tijd gehad om te groeien. Ondanks zijn langere spaarperiode, komt hij op ongeveer 84.000 euro uit. Dat is iets meer dan Sofie, maar hij heeft wel 3 keer zoveel zelf moeten sparen.


De les? Start zo vroeg mogelijk!

Het voorbeeld van Sofie en Thomas laat zien hoe krachtig samengestelde intrest kan zijn. Door vroeg te beginnen met sparen, geef je je geld meer tijd om te groeien, zelfs als je minder lang spaart. Het geheim zit 'm in de tijd die je je geld geeft om te werken.


Dus, als je jong bent en je denkt dat sparen iets is voor later, denk dan aan Sofie. Het geld dat je nu opzij zet, kan in de toekomst veel meer waard zijn dan je denkt. Je hoeft niet eens veel te sparen; consistentie en tijd zijn de belangrijkste ingrediënten.


Wil je meer weten over hoe je het beste kunt sparen of beleggen? Wij staan klaar om je te helpen. Begin vandaag, en laat de tijd voor je werken!