Blijf koel tijdens een hittegolf

De zomer is eindelijk in volle gang en met die zonovergoten dagen komt ook de hitte. Terwijl we genieten van het mooie weer, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en goed voor onszelf en anderen te zorgen. Hier zijn een paar handige tips om veilig en gezond te blijven tijdens een hittegolf.


1. Blijf gehydrateerd

Dit lijkt misschien een inkopper, maar genoeg water drinken is essentieel. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt en drink regelmatig, zelfs als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol en cafeïne, want deze kunnen je uitdrogen.


2. Zoek de schaduw op

Probeer de zon tussen 11:00 en 15:00 uur te vermijden. Dit is het heetste deel van de dag. Zoek de schaduw op, draag een hoed en zonnebril, en vergeet niet om je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème.


3. Draag lichte kleding

Kies voor losse, lichte en ademende kleding. Katoen is bijvoorbeeld een goede optie. Dit helpt je lichaam om af te koelen en vermindert het risico op een hitteberoerte.


4. Koel je huis

Houd je huis koel door overdag de gordijnen dicht te houden en 's avonds en 's nachts de ramen open te zetten. Ventilatoren en airconditioning kunnen ook een groot verschil maken.


5. Let op elkaar

Let extra goed op jonge kinderen, ouderen en huisdieren, aangezien zij gevoeliger zijn voor de hitte. Zorg ervoor dat ze voldoende drinken en zich niet te veel inspannen. Laat ze zeker nooit alleen achter in de auto!


6. Pas je activiteiten aan

Vermijd intense fysieke activiteiten tijdens de heetste uren van de dag. Als je toch moet sporten of zwaar werk moet doen, doe dit dan vroeg in de ochtend of later op de avond wanneer het koeler is.


7. Wees voorbereid op noodsituaties

Zorg ervoor dat je weet wat de symptomen zijn van uitdroging, hitte-uitputting en een hitteberoerte. Als iemand duizelig wordt, overmatig zweet, een snelle hartslag heeft of verward raakt, zoek dan direct medische hulp.  Op pad met de auto? Zorg voor wat extra water in de auto, een file is nooit ver weg.


8. Geniet verantwoord

Het is natuurlijk heerlijk om van de zomer te genieten, maar doe het met mate. Zoek verkoeling in een zwembad of aan het strand, maar wees ook daar voorzichtig en blijf gehydrateerd.


Blijf veilig en geniet van de zomer!