Pensioensparen? Trap niet in de fiscale val.

Steeds meer Belgen trappen in de fiscale val die ontstaan is door de invoering van de twee maxima en bijbehorende aftrekpercentages in het stelsel van het fiscale pensioensparen.


Voor 2024 kan je voor het fiscale pensioensparen kiezen uit twee mogelijkheden:


  1. Ofwel kies je voor de maximale aftrek van €1.020 met een fiscaal voordeel tot 30%.
  2. Ofwel kies je voor de maximale aftrek van €1.310 met een fiscaal voordeel tot 25%.

Stort je in de eerste formule meer of in de tweede formule minder dan het maximum, dan moet je goed opletten voor de fiscale val bij pensioensparen.


Stel, je stort €100 per maand (€1.200 per jaar). Dan kom je in aanmerking voor het fiscale voordeel van 25%. Je voordeel bedraagt dan €300. Kies je voor de maximale aftrek van €1.020 en stort je dat bedrag, dan bedraagt je voordeel €306. Hoewel je dus €180 minder stort, is je voordeel €6 groter.


Dat is de fiscale val, die in het meest extreme geval (bij een storting van €1.021) kan oplopen tot een verschil van meer dan €50 in fiscaal voordeel.


Wil je aan deze val ontsnappen, stort dan in 2024 nooit een bedrag tussen de €1.020 en €1.224.


Nood aan advies om je weg te vinden in de verschillende mogelijkheden rond pensioensparen en het opbouwen van een financiële reserve voor later? Neem contact met ons op!


In deze voorbeelden hebben we geen rekening gehouden met het extra voordeel in de gemeentebelasting en gaan we ervan uit dat je aan de voorwaarden voor fiscale aftrek in het stelsel van fiscaal pensioensparen voldoet (inkomen, leeftijd, enz.).